Футболните шалове: Откъде дойдоха и защо са толкова важни?

футболни шалове

Дори и да не сте футболен запалянко, няма как да сте пропуснали да забележите шарените футболни шалове, които се развяват от трибуните на стадионите. Тяхното разнообразие минава през цветовете на отборите, гербовете им, лицата на футболистите и треньорите. Откъде обаче се появиха тези интересни шалове и защо феновете ги носят постоянно, дори и когато е топло и шал не ни е нужен? Решихме да проучим въпроса и да проследим защо, как и кога футболните шалове станаха неизменна част от антуража на всяка футболна агитка.

Откъде започва всичко?

В началото на XX век модата не е била много разнообразна, нито пък шарена. Хората са носели предимно дълги палта до земята в сиво или черно. Естествено, облеклото на футболните фенове не правело разлика, по трибуните са се виждали същите дълги палта със същите цветове. В Англия, която между другото и до днес има богата футболна култура, мачове се играели и през зимата, когато температурите са доста ниски. Сами се досещате, че колкото и да обичаш отбора, който подкрепяш, като ти е студено в продължение на два часа, удоволствието ти се разваля. Така, на някой му хрумнало, че шаловете могат да бъдат нещо повече от топъл аксесоар. Те се виждат над палтата и могат да показват принадлежност към любимия отбор.

Футболният шал е повече от парче плат

Първите футболни шалове са доста опростени - представлявал е правоъгълен шал в цветовете на отбора на ивици. След време обаче технологиите позволяват да се отпечатат ликовете на футболистите, треньорите,  гербовете на клубовете и др. Като цяло, изображенията върху футболните шалове стават все по-детайлни и по-детайлни. Платовете също стават най-разнообразни от коприна до памук.

Феновете започват да ги носят не само на футболното игрище, ами и през ежедневието си. Отделно на трибуните пък, шаловете се използват за оформяне на фигури, които да се виждат от далече. Малко по малко, тази практика се разпространява и из цяла Европа. Превръща се в традиция, пеенето на химна на футболният клуб и размятването на шаловете. Някои стигат до там, че измислят цяла хореография, което е наистина нещо, което заслужава да се види. Красива гледка е, когато се образува цяла стена от хора, които са вдигнали високо над главите си еднаквите футболни шалове и пеят химна на клуба.

Новите футболни шалове

Дори и да не сте най-последователния футболен запалянко, когато присъствате на важен мач, искате да си запазите нещо, което да ви напомня за него след време. Това е и основната идея на най-новите футболни шалове, които са разделени на 2 половини, с имената и цветовете на 2-та отбора, които участват в срещата. Тези шалове са точно, като тениските, които си вземаме от концертите на любимите ни групи и си ги пазим, за да ни припомнят емоцията.

Тази нова мода при футболните шалове не е подкрепена от всички, защото най-големите привърженици на клубовете неодобряват любимият им футболен клуб да дели един и същи шал с друг футболен клуб. Но както са казали старите хора, за всеки влак си има пътници. И днес, този тип футболни шалове си имат своите привърженици.

Футболни шалове за един по-добър свят

Футболният свят е толкова голям, че много маркетингови агенции го използват за да прокарат кампаниите си. Когато, хората са обединени от едно и също хоби, става много лесно да ги привлечеш към някоя близка до хобито им кауза. Трогателна е гледката, когато на дадена футболна среща, играч на единия отбор размени футболен шал с фен на другия отбор. Това е само един пример за това как нещо толкова обикновено, като един футболен шал, може да послужи за символ на мир, обединение и уважение.

Интересен факт е, че дори Папата има снимки как държи футболния шал на любимия си отбор. Всички тези малки примери показват на футболните фенове по цял свят, че спортът е първо обединение, а след това състезание. Заради това и футболния шал, като символ на обединението е изключително важен.