Националното знаме на България и неговото значение

Българският флаг

Детските игри, често са толкова обучителни, колкото са и забавни. Примерно, всички помним играта за знамена на държави, която има за цел да научи децата да разпознават отличителните цветове на държавите по света. Някои деца успяват да запомнят цветовете на знамената на държавите в Азия и дори в Африка. Значението на едно знаме, обаче е много по-голямо от запомнянето на цветовете му. Знамето е символ на народ, история, гордост и патриотизъм.

Националните знамена символизират редица неща, с които един народ би искал другите народи да го асоциират. Много от европейските държави са променяли знамената си в хода на историята и българското не е изключение от правилото. Историческите събития са причиняват не само промени в учебниците по история ами и в гербовете, националните знамена и символи. Последната промяна на националното ни знаме е на 27 ноември 1990, когато е премахнат от него националния герб.

знамето на България - бяло, зелено, червено

Kакво символизира българския флаг?

Символиката на българското знаме не е точно установена и има редица вариации. Най-общата представа е че трите цвята се свързват с националната ни история и бит. Белият цвят е сложен там, за да ни напомня за чистотата на свободата и безграничието на духа, зеленият цвят - за прекрасните ни планини и гори и майката земя, а червения - за да не забравяме саможертвата на прадедите ни. Българското знаме е избрано на 16 април 1879 г., като се счита, че Георги Раковски е допринесъл много към избора на цветовете. Тези цветове, така или иначе винаги са присъствали по първоначалните знамена, по куртките на войниците, както и по байраците на хайдутите.

Какво означава българският трикольор?

Някои изследователи стигат по-надълбоко в значението на българското знаме, като твърдят, че цветовете не са случайно избрани. Според тях Георги Раковски нарочно е наблегнал на тези три цвята, защото те са били в основата на знамената на асирийските народи и ние би трябвало да се числим към тях. Според други пък трите цвята са разположени хоризонтално с еднаква ширина, защото бялото е символ на духовенството, зеленото на работното население, а червено на войниците и трите групи хора, трябва да имат равно участие в едно общество. Националната ни идентичност е създала още десетки предположения защо точно тези цветове присъстват на трибагреника и какво точно означават. Важното е обаче, да знаем, че днес вдигнатото високо българско знаме означава национална гордост и родолюбие.

Изработка на фирмени знамена по поръчка

Развяването на корпоративен флаг винаги показва престиж и прецизност не само към фирмената култура, ами и към производството, услугите и целия бранд. На фирмените знамена най-често се изобразява логото на компанията, заедно с името. Идеята е знамето да не е само атрактивно, ами и престижно, така че не трябва да има струпване на елементи и цветове. Изграждането на бранд е пълен набор от неща, които трябва да се изпълнят и окачването на фирмено знаме е едно от най-важните. Размерите и дизайните могат да бъдат най-разнообразни. Фирмените знамена по поръчка са прекрасен начин за индивидуализация, особено когато за компанията е много важно да е със силно присъствие в съзнанието на клиентите си. Освен фирмени знамена изработваме и футболни флагове, които можете да развеете в подкрепа на любимия ви отбор. Изобщо флаговете и знамената са много добър начин да покажете, че се гордеете с нещо, независимо дали това е отбор,  група, страна или вашият добре разработен бранд.