10-те най-добри техники за печат върху текстил

шарени калъфки принт

Как се отпечатват всички тези красиви дизайни и шарки върху текстил?

Всички шарени дизайни и мотиви, които виждате върху новата тениска, която току що си купихте, изглеждат супер лесно направени. Така де, те практически изглеждат част от тениската, като че ли винаги са си били там. Истината е, че да отпечаташ даден принт на текстил, не е нито лесно, нито пък става без усилия. Трудно е да се постигнат прецизност, съвършенство и трайност на цветовете върху тъканите.

Когато се произвежда дадена тъкан, цветовете, дизайна и изобщо принта са последната фаза от производството. Ако го четете на хартия, процесът е изключително прост - едни цветове се полагат върху един плат и готово. Трудното идва, когато тези цветове трябва да останат разделени, не трябва да се смесват по между си.  

Трите най-разпространени методи за текстилно принтиране са директен печат, изсветляващ печат (discharge printing) и принт чрез лепило или восък (resist printing).

Директният печат включва директно поставяне на боите и пигментите върху текстила. Изсветляващият печат е премахването на цветове в избрани форми с помощта на химикал. Принтът, чрез лепило или восък е нанасянето на някакъв вид устойчива паста (лепилото не позволява да бъде боядисвано) в някаква форма и боядисването на останалата част от плата. След това измиване на лепилото, като остане основният цвят на тези места. Това са именно трите най-стари похвати за печат върху текстил. По-долу ще разгледаме новите методи и ще вникнем в техниките за постигане на високо качество и устойчивост. Така следващият път, когато ви се налага да поръчвате рекламни тениски или други рекламни материали ще знаете как са изработени. 

Кои са 10-те най-добри техники за печат върху текстил?

  1. Какво е гравиране чрез ролков печат?

Това е печатане на плат с помощта на ролки, които са предварително гравирани. Текстилът преминава през две въртящи се ролки на които има боя и боята се нанася директно. Така се оцветяват повечето дрехи. Хубавото на този метод е, че може да се използва за много големи партиди и да постигне лесно високо качество. За различните цветове се използват различни ролки. С една единствена машина на ден може да се направят повече от 100 м плат.

гравиране чрез ролков печат

  1. Какво е ситопечат?

Това е също много използван метод, при който се държи сито, през което минава боята - от там идва и името. Тази мрежа се опъва на рамка, а шаблонът на дизайна е изработен от пореста найлонова тъкан. Има два варианта за ситопечат - ръчен карусел и автоматичен ситопечатен карусел. Хубавото е, че и светлите и тъмните цветове се получават добре наситени. Освен това, могат да се правят големи шарки с меки очертания, представете си копринените шалове. Недостатък на ситопечата е, че е трудоемък метод и за малки поръчки не е изгоден. За големи обеми от работа обаче пък постига ниска цена на изработка и заради това е и предпочитан. Ако примерно, са ви нужни много бройки от едно и също нещо, тогава това е вашият метод. Някои хора, не го харесват защото методът върви с много остатъчен материал, но като цяло е предпочитан.

ситопечат

  1. Какво е широкоформатен печат?

Този печат включва шаблонно рязане във формата на дизайна. Шаблоните са направени от дървенометална хартия и пластмаса. Боята се слага в изрязаната част на шаблона. Това е един от лесните методи за принтиране на някакъв печат върху текстил и дори дете би могло да се справи. Лошото е, че отнема време и е трудоемко. Поради тези две причини се използва обикновено за лимитирани или единични бройки.

широкоформатен печат на тъкани

  1. Какво е блокопечат?

За този метод се използва блок от дърво, мед, бакър или друг метал. Блоковете се издълбават в избрания дизайн и се оцветява издълбаното. След това се притиска върху лицевата част на текстила на равни разстояния.

блокопечат на текстил

  1. Можем ли да направим текстилен печат със спрей?

Това е един слабо разпространен метод, защото са нужни много сериозни умения. Спрейовете не са много точни и са възможни огромни разминавания между желания дизайн и получения. Обикновено се използва пистолет за спрейове за по-лесен контрол.

  1. Принтиране, чрез нагряване

Извършва се с принт машина и топлопреса, която да прехвърли дизайна на текстила. Това е методът, който има най-ниска себестойност и се използва най-често при облеклата. Почти всички тениски, които имате в гардероба, имат изображения, изработени по този начин. Толопресата притиска хартия, на която предварително е отпечатано изображението, заедно с текстила и нагрява и двете. Така изображението се прехвърля върху плата. Този метод обаче си има и вградени проблеми - боята не прониква много дълбоко и основният цвят се забелязва; цветовете избледняват бързо; при обработката може да се получат цепнатини и несъвършенства. Много често на докосване, изображенията принтирани върху текстил по този начин, са груби и неприятни. Но заради ниската цена и точните очертания, които този метод може да постигне, много дизайнери и студиа го предпочитат.

  1. Какво е дигитален печат?

Дигитален печат или още DTG печата е метод на директно отпечатване върху текстил със специален мастиленоструен принтер и специално мастило. Използва се и топлинна преса за да се застопори изображението. Преимуществата на този метод са ниската цена и реално изглеждащите изображения. Лошото е, че лесно се изтъркват при често пране и употреба. Най-добрите артикули се получават, когато основата е светла, а боите тъмни. Има определени тъкани, които не могат да се обработват по този начин. Друго интересно за дигиталния печат е, че цената се увеличава правопропорционално на бройките - колкото повече бройки се изработват, толкова по-скъпа става себестойността.

  1. Принтиране направо с мастиленоструен принтер

Това е по-скоро домашен метод и няма много приложения. Директно върху текстила се отпечатва изображението благодарение на принтера и мастилото. Няма топлинна обработка и не е особено траен метод.

  1. Какво е сублимация на тъкани?

сублимация на тъкани

Този метод включва сублимационно багрило, което се прехвърля върху тъканите чрез нагряване. Отново за тази цел, се нуждаете от принтер, лазерен или мастиленоструен, топлопреса и сублимационно багрило. Сублимацията на тъкани е доста по-скъпа от обикновеното принтиране чрез нагряване, защото цената на специалното мастило е по-висока. Затова пък изображенията, които се получават са много по-ярки и атрактивни. Ако изберете този метод за изработка на рекламен текстил, ще получите качествени артикули с траен цвят. Най-големия му недостатък е, че методът не може да се прилага върху памучни тъкани. Изображенията изглеждат най-добре върху полиестер или синтетика. Ако искате да го използвате върху памучна тъкан, задължително трябва да има някакъв допълнителен слой отгоре. Сублимацията на тъкани е най-трайна от всички методи изброени досега. Тези цветове не просто боядисват тъканта, те се сублимират с нея - стават едно цяло. Единствено избледняване може да се получи от прекалено излагане на слънчева светлина. Сублимацията не е подходяща за плажни кърпи, но пък е идеална за рекламни раници или дори престилки

  1. Какво е фото принтиране?

При този тип принтиране, текстилът се покрива с химикал, който е чувствителен към светлина и след това се принтира изображението на него.